Friday, December 23, 2011

Cuti2 Rumahku.....

Assalamualaikum w.b.t

Apa khabar semua..... Rse nye da b'swang sgt da kn blog nie, banyak benda yang nak di share sebenarnya, tapi tak berkesempatan sebab lepas balk daripada Johor hari tu my lappy x berapa nk stabil, so x boleh nak buat pape..... Ni pun Aien mintak pinjam mama punye iPad, tapi kan, tak se'best' guna lptp la, sebab guna iPad ni agak tension la.....he3...

Cuti2 nie memang agak membosan kan bila dok umah je, hari tu balik kolej jap sebab ade keje sikit, tp seminggu je, Oleh kerana taker kelas lagi, so Aien dengan segala hormat nye balik rumah dulu untuk melepaskan rindu, sebab da dekat 2 minggu x jump mama, sebab mama de meeting kt KL, adinda nan saorang tu pun dah lame x jumpe, dah 2 minggu lebih da, lpas habis SPM hari 2 die x balik rumah terus, mase die balik Aien dah balik kolej, bila Aien balik rumah, die da gi camping, teragis kan crita family Aien...hu3

Bila dah dok kt rumah dalam keadaan boring, banyak la buat kerja2 yang kucup akal & yang tak cukup akal segala bagai.... Ha3... Lawak2.... Kalau da adik-bardic 2, semua same je....
Antara kerja yang harus dilakukan mase cuti:

1. Kemas rumah
2. Basuh baju
3. Lipat baju & semua kerja yang suri rumah kena buat... ^_^

Antara kerja sambilan(kerja orang boring)

1. Buka peti sejuk x berhenti
2. Makan tak berhenti
3. Buat kerja yang x berapa nak cukup akal (makan Keropok Lekor cicah kuah rojak, makan sambal sotong dengan bubur yang manis, cuci spec dengan sabun basuh pinggan, buat kek tp x rase nak makan & tak de sape yang makan).. Da x ingat da ape lagi keje x brapa nak cukup akal yang talah di buat... Hu3... Pape pn Aien cume nak cakap, memang tak best kalau dok kat rumah Tanpa aktiviti....

Saturday, December 10, 2011

HARI INI...

Assalamualaikum w.b.t

Ape khabar semua..??? Harap2  sihat la ea.... Ce tengok tajuk entry nie... pergh... tak bley blah kan tjuk die, macam misteri sangat je kan..he3.... ok, now i'am still at Tangkak...eceycey... Speaking ckap lu... he3... Aien still kt Tangkak lg, insya-Allah kalau tak de pape halangan hari sabtu malam bersamaan 10/12/2011 Aien akan balik Penang...he3... rase sayang pulak nak tinggal kan Tangkak nie, bila kaki da mula masuk dalam bas, maka nya, tak tau bila lagi Aien akan sampai ke sini lg, mungkin tahun depan, mungkin 5 tahun lagi, and mungkin tak kan datang da sampai bila2.... tiba2 rasa sedih dan hiba....hu3... tapi pape pun hari ni Aien dapat melakar satu lagi kenangan dalam hidup Aien... he3......
Petang tadi Aien, kak Fatimahkak FarhanaMawaddah& kak Nurul dok lepak2 sambil potong cili kering & kupas bawang dengan adik2 nie, he3... So sweet kan... harus la sweet... Tgk la spe yg bntu kn....he3....

kanak2 sedang potong cili kering....he3...

kanak2 tengah maen cili kering..

potong cili kering & kupas bawang, si baju kunging manusia palig rajin....^_^



Pada malam hari ade sedikit perjumpaan untuk program esok.... lpas tu sesi bagi wasiat pulat, al-maklum la, kakak2 da nak blek ke kolej masing2...he3..... lpas 2 berposing sakan la budak2 nie.....

kanak2 riang......

semua buat muka sedih....sob3....


Nie je pic yang Aien boleh share... Sebab pic laen semua dokumen sulit negara...he3...... mane boleh share pic banyak2... nanti hilang seri... he3.... By the way... mata pun suda ngantok, tomorrow de program skit, lpas 2 nk berkemas untuk blik pulak.... so, got to go now, tkut esok lambat bangun pulak... 
Sekian, Wassalam...:) 
.

Tuesday, December 6, 2011

Mencari Ketenangan...

Assalamualaikum w.b.t


Seperti biasa, Aien memang tak tau nak start entry dengan ayat yang macam mane, sbb dlu mase kat sekolah Aien bukan dari kalangan kelas sastera...he3.... Actually Aien nak share s'thing, semalam Aien amek bas untuk ke Johor, and Aien sampai pagi td dalam pukul 5:50a.m, lpas solat subuh kat station bas, Aien amek taxi untuk ke sekolah lame Aien, Alhamdulillah Aien selamat sampai ke sekolah lame Aien pada pukul 6:35a.m.... mase tu adik2 da masuk ke dalam kelas da, sebab diorang start kelas pukul 6:30a.m.... 
Selepas 5taun di tinggal kan, Tangkak nie tak de banyak perubahan pun, lbih kurang same je mcm dlu, so tak susah la untuk Aien kenal jalan..... Actually Aien tak tau ape yang memanggil Aien untuk datang ke sini, walaupun hati berbelah bahagi utk datang sini, tp tak tau kenapa kaki nie nak jugak melangkah untuk beli tiket bas, macam ade magnet (mcm btol je eja) je.... Mungkin Allah nak bagi sebenar2 ketenangan kowt kan....  Memang hakikat nye sangat tenang.... Daripada pagi sampai malam dengar orang bace Al-Quran, memang sangat memberi ketenangan.... Tapi, Aien tak tau kenapa rase berdebar2 tu masih ade lg.... Mase Aien taip entry nie pn masih lg berdebar2... Ya Allah.... kenapa b'debar2 nie tak nak hilang..... Ya Allah, jangan kau lenyap kan ketenangan yang ku rasai sekarang setelah aku melangkah keluar dari sini, dan beri kan lah jawapan di sebalik debaran ini......:)

Saturday, December 3, 2011

Kerana Dia Yang Menilaiku...



Aku adalah pendosa,
Disisih manusia atas kesilapan lama,
Kononnya telah berada di neraka
Dan tiada harapan untuk berpatah semula

Tetapi aku tidak berputus asa,
Tetap mendaki gunung perubahan diri,
Walau tersungkur semula berkali-kali,
Memang manusia di sekeliling terus mengeji
Menghulurkan tangan jauh sekali
Namun itu semua tidak mencalarkan hati

Mengapa?
Kerana Dia yang menilaiku
Manusia mungkin berputus asa denganku
Tetapi Dia kekal memberikan peluang
Manusia mungkin hilang kepercayaan kepadaku
Tetapi Dia setia memberikan waktu
Manusia mungkin putus asa denganku
Tetapi Dia sedikitpun tidak memalingkan wajahNya Yang Maha Mulia itu

Sungguh jatuh lagi aku naik semula
Walau seluruh dunia telah meninggalkan aku keseorangan sahaja
Kerana yang menilai aku bukanlah mereka
Tetapi Dia Yang Maha Pengasih Lagi Maha Penyayang atas segala-gala

~Hilal Asyraf~




Friday, December 2, 2011

Fadhilat Surah Al-Kahfi....





Daripada Muaz Ibnu Anas Al-Juhari, daripada bapanya, daripada Nabi SAW baginda:
“Sesiapa membaca dari Surah Al-Kahfi, maka jadilah baginya cahaya 
daripada kepala hingga kakinya dan sesiapa yang membaca keseluruhannya, 
maka jadilah baginya cahaya antara langit dan bumi.” (HR Ahmad)

Daripada Umar beliau berkata, Nabi SAW telah bersabda:
“Sesiapa membaca Surah Al-Kahfi pada hari Jumaat,
 maka bersinarlah cahaya daripada bawah kakinya hingga ke langit, 
untuknya di hari kiamat dan diampunkannya antara dua Jumaat.” (HR Ibnu Katsir)







Kenapa Tak Pakai Tudung Labuh...????

Assalamualaikum w.b.t

mnis kn klu pkai mcm nie....

Merujuk perkara di atas.... cey3... macam ayat surat rasmi la pulak..he3..... Ok la, dalam entry kali nie Aien nak cakap pasal kenapa tak pakai tudung labuh, ade seorang sahabat Aien pernah tanye, "kenape Aien tak pakai tudung labuh?", mungkin persoalan tu akan diajukan kepada orang yang dari kecik sekolah agama, entry nie bukan Aien nak kritik orang pakai tudung labuh ea, sebab mama & adik Aien pun pakai tudung labuh, cume Aien nak jelas kan kenape tak semua orang yang sekolah agama pakai tudung labuh, termasuk la Aien....he3
Ape yang Aien tulis nie daripada pandangan Aien je tau, mungkin tak semua orang fikir macam Aien fikir....he3.... Aien ingat satu ayat adik Aien pernah cakap, "pada akhir zaman nie, memang bende yang baek nampak pelik, balik mcm zaman jahiliyah dulu".. Tu la ayat yang adik Aien pernah cakap, memang pun kan, zaman sekarangg nie, kalau orang pakai tudung labuh memang orang pandang pelik, tapi Aien suka tengok orang pakai tudung labuh, nampak manis, ayu, sopan je...he3....

Bila cakap macam 2, mesti ada orang kate, dah tau manis, ayu, sopan, kenapa Aien tak pakai tudung labuh...he3.... Actually, orang yang pakai tudung labuh nie biase nye akan jadi perhatian, sebab apa diorang jadi perhatian?? sebab diorang nie golongan minoriti ataupun golongan yang sedikit, & bila diorang nie golongan yang sedikit, orang akan sentiasa nak cari salah diorang, sebab tu la Aien tak pakai tudung labuh, sebab Aien rase diri nie masih belum cukup baek lg, takut salah tingkah nanti tak pasal2 je kerana Aien sorang habis semua orang yang pakai tudung labuh kena blame...he3...

Tapi tak semestinye tak pakai tudung labuh tak tutup aurat kan, kalau pada pendapat Aien la kn, pakaian yang menutup aurat tu tak semestinya jubah & tudung labuh je..... Kalau kita pakai pakaian yang tak jarang, tak ketat da ok da, lepas tu pakai tudung yang menutup dada & yang belakang & pastikan tak de 'bonggol unta' rasanya tu dah cukup, lepas tu pakai sock or sarung kaki...he3.... Kalau agak2 lengan baju yang anda pakai tu boleh menampakkan aurat anda, korang boleh pakai handsock or sarung lengan...he3... Mudah & simple je kan nak tutup aurat, tak semestinya nak kena pakai jubah & tudung labuh kan...he3..

Just nak share je tentang konsep menutup aurat sebenarnya, sebab ramai yang rasa susah nak tutup aurat dengan sempurna, & ramai yang susah nak buat walaupun benda tu sebenarnya mudah.... =)