Wednesday, November 21, 2012

Semakin Sibuk....

In The Name of Allah

Assalamualaikum & salam sejahtera readers... Semoga anda, anda, & anda semua dirahmati Allah hendaknya... Cewwah... Berbahasa buku la pulak kan... Huh.... Setelah sekian lama hari tu tak blogging kan, nie baru rasa rajin sikit lepas post entry 'Nasihat Luqman Kepada Anaknya'. Harap2 sifat rajin hapdet (up date) blog nie akan berterusan hendaknya...

Macam tajuk entry tu, mungkin untuk beberapa ketika ini akan busy sikit mungkin sampai 10/12/2012 nie kot, dalam masa lebih dua minggu tu semua nya mungkin akan jadi terhad, masa ber'Facebook'ing, Twitting, Blogging, 'text'ing, etc... Berkemungkinan jugak tak dapat online... OMG... OMG... OMG... Tak dapat online???? Sanggupkah aku..??? Insya-Allah sanggup, boleh je kan hidup tanpa online... Dan dalam masa lebih dua minggu nie jugak kena belajar tidur awal dan bangun awal, supaya boleh jadi contoh kepada adik2 semua....

Ape yang si Aien nie dok mengarut nie!!!!!!! *tension baca Aien mengarut*.... Ok, fine.... Sebenarnya hari tu Aien ada bagi nama untuk jadi fasilitator untuk 'Islah Smart Camp' yang di anjurkan oleh 'Pusat Pendidikan Al-Islah (PPAI)' a.k.a sekolah lama 'beta'... Cewwah... ayat 'beta' tu paling mahal tu... He3... ^^,

Ini camp nya... ^^,

Insya-Allah esok bersamaan 22/11/2012 pada hari khamis lepas asar akan ada perjumpaan untuk fasilitator & penggerak camp.

Tiba2 rasa macam tak layak je nak jadi fesi untuk program macam tu... Sesungguhnya anak2 kecil seawal usia 8 tahun yang di hantar ke camp tu, sangatlah suci hati diorang, rasa tak layak nak didik diorang sebab hati ini telah dinodai dengan perkara2 yang tak elok, yang 'lagho' (lalai)... 

Barang2 pun langsung tak kemas lagi... Rasa macam sangat tak bersedia, dan sangat tak layak, kerana hati ini tak cukup bersih untuk mendidik orang lain... Sangat menyedihkan... Kan3.... Y____Y

Moga Allah bagi kekuatan dan kesabaran kepada ku untuk mendidik mereka... Moga Allah perlihara hati ini sepanjang berada di sana & sampai bila2... Moga Allah tuntun hati ini & langkah ini ke jalan redhanya.... Amiinnn.... ^^,

Ini sahaja yang mampu Aien coretkan disaat ini, Tiba2 rasa sebak teringatkan 'second cousin' yang dah kembali ke rahmatullah 5 tahun yang lepas akibat leukemia.... Mohon readers sekalian sedekahkan Al-Fatihah untuk beliau... Maaf jika ada kekurangan pada entry ini... =)

P/S: Dari Allah kita datang, dan kepadaNYA jua kita kembali... 

Tuesday, November 20, 2012

Nasihat Luqman Kepada Anaknya... ^^,

In The Name Of Allah

Assalamualaikum & salam sejahtera dear readers (bajet macam ade orang nak baca)... Hari nie Alhamdulillah Allah dah gerakkan hati Aien untuk tulis tentang 'Nasihat Luqman Kepada Anaknya'... Sebenarnya dah lama Aien nak share kan cerita nie, since Aien baca buku 'Cerita Teladan Di Dalam Al-Quran' yang Aien beli untuk Lutfi (adik bungsu), tapi tak berkesempatan... Memandang kan lagi beberapa hari Aien akan sedikit sibuk, makanya Aien pun akan share hari nie hokeyy... =)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Source: Inche google

Pada zaman dahulu kala, ada seorang yang bijak yang bernama Luqman. Dia mungkin cucu kepada saudara perempuan Nabi Ayub a.s atau cucu kepada ibu saudara Nabi Ayub a.s. Allah memberinya limpah kurnia dan meminta dia bersyukur kepada Yang Maha Berkuasa dan berfirman:
"Sesiapa yang bersyukur kepada Allah akan dicucuri rahmat, tetapi jika seseorang itu menidakkan pertolongan Allah, maka Allah tidak menghendaki sesuatu daripadanya"

Pada suatu hari, Luqman memanggil anaknya lalu memberikan beberapa nasihat yang berguna. Dia berkata:
"Oh anakku, tiada lain yang patut disembah melainkan Allah; kerana memuja berhala adalah satu dosa yang keji"

Luqman berkata:
"Anakku, Allah akan mendedahkan semua perkara, sama ada ia sebesar biji sawi, sama ada ia tersorok di dalam batu atau di langit dan bumi. Allah Maha Pengampun dan Maha Mengetahui"

Luqman meneruskan:
"Anakku, berdoalah selalu" 

Luqman juga menasihati anaknya supaya bercakap untuk menegakkan keadilan dan mencegah kejahatan.
"Hendaklah bersabar dengan apa sahaja yang berlaku kepada kamu. Itu adalah tanggungjawab semua manusia."

Seterusnya Luqman menasihati anaknya:
"Jangan menghina sesama manusia"

Luqman juga memberitahu anaknya:
"Jangan bersikap sombong dan bangga diri di bumi Allah ini. Tuhan tidak menyukai orang yang angkuh dan bercakap besar. Kamu hendaklah bersikap sederhana."

Nasihat terakhir yang diberikan kepada anaknya adalah supaya bersopan santun:
"Sentiasa merendahkan suaramu. Suara yang paling kasar ialah ringkikan suara keldai"

Nasihat-nasihat berhuna yang diberikan Luqman kepada anaknya itu adalah untuk menjadi pedoman dan ikutan kita semua, supaya kitaboleh menjadi insan yang baik.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sekian sudah kisah 'Nasihat Luqman Kepada Anaknya'... Semoga pembaca2 dapat ape yang cuba Aien sampaikan menerusi cerita 'Nasihat Luqman Kepada Anaknya' ini...... Wallahu'alam..... ^_^

P/S: Untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang mesej dan maksud ayat2 Allah, baca dan hayati Surah Luqman [31: 12-19], yang menceritakan tentang 'Nasihat Luqman Kepada Anaknya'....

Sumber: Buku 'Cerita Teladan Di Dalam Al-Quran', Kitab suci Al-Quran....


Friday, October 12, 2012

"Impian Mampu - Abg Stalker"


In The Name of Allah

  

Impian Aien adalah untuk menjadi seorang hartawan,
Sebab cikgu Aien pernah kata, 
"Orang Islam kena berharta, Supaya lebih banyak amal boleh buat"
(^_^)


Tag:

Saturday, September 22, 2012

Kelembutanku....

In The Name of Allah

P/S: Nie bukan entry puji diri sendiri... (^_^)v

Assalamualaikum & salam ukhuwwah dear reader's..... Seperti yang dah tertulis diatas, nie bukan entry puji diri sendiri tau.... Tau3.... ha3....

Sebenar nya Aien just nak mencerita kan perihal nama setiap orang yang mempunyai maksud yang melambangkan diri diorang...  For the example nama my lil brother... Nama nya Muhammad Lutfi yang bermaksud 'Yang terpuji, Kelembutanku', and diri die sekarang nie Memang lembut (Bukan lembut kot lain ea)....

Adik Aien tu terlalu lembut hati die... Tak pernah gaduh2 dengan orang... Orang buat apa dia diam je...  Kalau dia tak suka kita buat pape pun dia diam je... Orang Mintak ape pun dia diam je... Kalau dia tak bagi pun dia diam je... he3... Itulah dia Muhammad Lutfi tak pernah bersuara kalau marah kan sesuatu... Tapi pandai paku orang...ha3....



Tu je dulu cerita pasal Lutfi.... Nanti ade mase kita open table laen ea cerita pasal lutfi... ^^,

 Sorry entry hari nie pendek je... =)

Saturday, August 25, 2012

Jangan Pandang Sebelah Mata!!!!

In The Name of Allah...

Assalamualaikum & Salam Aidilfitri semua... Wah2.... Semua orang pakat dok tayang duit raya ea sekarang... ha3...

Entry hari nie kan berangin tak berangin sangat la, nak kata berasap pun tak de la sangan sebenarnya... Tapi geram tu ade la sikit....

(^_^)v

Nie kes promoter2 yang suka 'pandang sebelah mata' pada student2 yang macam aku nie, macam aku yang aku maksud kan di sini, yang jenis pi shopping pakai t'shirt muslimah @ baju kurung yang tak de style langsung... Panas betul la kan kalau kita nak beli barang tapi promoter buat 'derk' je...

Al-kisah beberapa bulan @ tahun yag lepas, kitorang gi 'Pacific' sebab nak cari sweater untuk adik kawan aku... Aku & sahahat sehati sejiwa aku pun terus menghala ke jenama kanak2 la kan sebab adik die baru darjah 6 masa tu... Setengah jam kitorang berdua berdiri kat situ, and ade 3 orang promoter kat area tu diorang boleh dok sembang & buat 'derk' je, macam kitorang nie patung display kat situ, diorang toleh kat kitorang, lepas tu sambung bersembang... Berasap jugak la time tu kan... Dah la baru balik kelas... Diorang ingat kitorang 'sengkek' sangat ke... Kitorang pulak yang kena pergi kat diorang & mintak buat bill.... Terus terbantut niat nak tengak baju barang sepasang dua.... Y__Y

Dan kisah terbaru baru je berlaku petang tadi.... Di sebab kan adik aku dah nak 'fly' beberapa hari je lagi, aku sebagai kakak mithali (perasan jap) rasa terpanggil untuk teman die gi beli kasut lagi sepasang, pilih punya pilih, akhir nya jumpa kasut yang sesuai & dia berkenan, dia pun setuju la nak amek kasut tu, sekali akak promoter tu dengan rasa tak berdosanya kata, "Dik, kasut nie tak de discount tau".. Erk, aku rasa time tu adik aku rasa macam nak rebus je akak tu... Ade ke patut kata kat customer macam tu... Aiyoo.. Dey akak, sebelum orang setuju nak amek kasut tu, orang mesti la dah tengok berapa harga nya...

Nie la di antara situasi yang selalu Student2 alami bila nak beli barang mahal atau ada brand... Memang tak patut betul la nilai orang dari segi umur , pakaian & luaran...

Lagi satu hal bila orang beli barang mahal guna card, orang mesti senyum sinis... Dey... Orang guna debit card la.. Duit sendiri... Bukan duet orang laen pun...*Pesstt2 Tengok tak lagi Debit card Maybank...??? 'Debit Card MU' kowt * ha3....

ngeh3... $_$

*Mak aku selalu pesan... Biar orang tengok kita pakai kereta buruk, baju tak cantik, Tu semua tak penting... Isi purse tu yang penting... =)

Sunday, August 12, 2012

Ramadhan Kian Berakhir

In The Name of Allah


*bersihkan sawang2 di blog* Assalamualaikum & Selamat berhujung minggu (ayat standard speech)... Lama nya tak update blog... Almost  1 month dah rasa nya... Diam tak diam sekarang nie dah masuk ke fasa ke-3 bagi bulan Ramadhan (10 akhir Ramadhan) dah kan, Fasa ke-3 merupakan fasa penghindaran dari api neraka... Rasa Macam baru semalam start puasa.... Rasa Sedih bila mengenangkan Ramahdan akan berlalu meninggalkan kita...T__T

Tak tau lagi Ramadhan akan datang kita akan bertemu lagi ke tak... Macam mana dengan amalan kita Ramadhan kali nie..??? Makin meningkat ke makin berkurang..??? Kadang2 bila muhasabah balik diri nie, rase nye ibadah kita same je dengan bulan2 sebelum nie.... Rasa sedih sangat... T__T

Sepanjang Ramadhan nie setiap minggu mesti balik rumah, & sepanjang kat rumah tu selalu sembang dengan adik Aien... Adik Aien cakap, "Aku tak rase macam nak raya pun. rasa macam kejap sangat puasa. Rasa macam tak puas lagi.".... Aien ingat aku sorang je rasa macam tu, rupa nya adik Aien pun rasa benda yang sama...T__T

Eh2... Panjang pulak entry hari nie... Ok2... Aien nak sambung buat kerja da... Pesanan akhir Aien untuk semua, Jom sama2 mempersiapkan diri untuk cari 'Lailatul Qadr'.... (^^,)

Friday, July 6, 2012

Si Dia..

In The Name of Allah

Assalamualaikum and Selamat berhari jumaat... Hari nie cuti setelah seminggu start kerja, sebenar nye tak berapa sihat sangat hari nie.. And entry nie dah beberapa hari dah sebenar nya nak tulis, tapi tak berdaya sebab baru2 nie Aien eksiden, so tak de semangat nak buat pape pun....=(

But today Aien nak jugak tulis pasal 'Si Dia' nie..he3... Sebab apa Aien nak tulis pasal 'Si Dia' nie..?? Sebab daripada hari ahad hari tu Aien start kerja, sampai lah semalam ade beberapa orang insan tanya Aien pasal 'Si Dia' nie, so hari nie Aien nak bercerita tentang 'Si Dia'... Cewwah... Kemaen die...Bhahahaha

Ok, 'Si Dia' nie sebenar nya dah wujud lama dah sebenar, tapi Aien tak tau siapa dia, kat mana dia sekarang, macam mana rupa dia, umur berapa dia, senang cerita Aien tak tau pape pun pasal dia... Sedih kan... Tapi kalau boleh Aien nak dia ada beberapa ciri2 nie...

  •  Menghayati Agama.
  •  Mampu memimpin keluarga.
  •  Berakhlak mulia.
  •  Menghormati Ibu Bapa.
Rasa nya kalau ada 4 perkara nie dah cukup kowt... "Dan saya nak awak tau, saya tak kisah kalau awak nak tinggal dengan parent awak lepas kita kawen nanti..."(<---- untuk 'Si Dia')

Tu je kot yang Aien nak tulis... Nak gi basuh kereta jap... Esok dah nak balik Alor star... Babai... Assakamualaikum...=)




Thursday, July 5, 2012

Eksiden..... =(

In The Name of Allah

Assalamualaikum and Good Morning (^_^)v.... Hari nie ada rasa sedih, berdebar, takut, semua ada....
U know why..?? Semalam Aien eksiden.... Terkejut gila... Tak pernah lagi eksiden sepanjang Aien dapat lesen nie....

Rasa takut pun ada... Sebab Aien bawak kereta ayah balek ke Alor Star, kereta ayah tu baru je cat baru tak sampai 2 minggu pun lagi... Takut + cuak.....

Aien bukan takut pasal nak baiki, Aien risau pasal kepercayaan parent Aien terhadap Aien... Takut diorang da hilang kepercayaan untuk bagi Aien drive da lepas nie.....

Petang nie Aien kena balik Penang... Moga Allah beri kekuatan untuk berterus terang....

Bumper depan



Bumper belakang




Mohon simpati, Sekian....=(

Monday, June 25, 2012

Hijau Putih....

In The Name of Allah



Hai3.... Nie mesti ada yang nak cakap, "What??? Hijau putih..??? What the..."... Weyh ape 'what the'2... Aku hentak dengan kayu hoki baru tau...  Nak tau apa kisah 'Hijau Putih' tak..??? Ok, Aien citer ea...
Al-Kisah bermula apabila tadi balik daripada rumah my aunty, parent Aien singgah rumah kawan diorang untuk ambil barang...

Berhenti betul2 depan pagar rumah kawan my parent, lepas tu tengok lampu pagar rumah kawan my parent tu, cun ooo... Lampu die warna hijau ala2 'Japanese style' gitu (padahal lampu kat pagar rumah aku pun colour hijau jugak)..ha3.... Tapi lampu kat rumah orang lain cantik dia lain macam sikit...he3...

Nie dialog antara kitorang adik beradik:

"Lawa seyh colour die, nanti aku kawen aku nak buat 'Japanese Style' jugak ar, tapi mama cakap, majlis aku nanti nak buat kat masjid je, macam tak proper la pulak nak pakai 'Kimono' kat Masjid"... -Kakak-

"Gatal ea, Cakap kat mama"...-Ecah-

"Nanti rumah Lutfi, Lutfi nak cat colour 'Hijau dangan Putih' la"...-Lutfi-

....(Erk... nie apesal tiba2 masuk pasal rumah nie) *blur*...-Kakak-

"Amboi, kecik2 da pandai cakap pasal politik kan, pandai ea"...-Kakak-

"Mana ada.... Muallimah (cikgu perempuan) Lutfi cakap"...-Lutfi-

"Ok2, kakak tau, Muallimah Lutfi cakap colour Hijau Putih tu warna syurga kan(ayt nak cover balik)?"...-Kakak-

"Haa"...-Lutfi-

He3... Macam suwit kan kisah 'perchentaan' kitorang adik beradik...=)

*Tak baek buruk sangka tau... And hijau colour yang menenang kan... =D

Saturday, June 23, 2012

Berakhirnya Sebuah Penantian...

In The name of Allah

Hai oulzz... Hari nie baru la boleh nak senyum sampai ke telinga, sebab hari nie Aien dapat satu berita gumbira yang da lama di nanti2.... Ce teka... Ce teka... o_~

Apa..??? Pregnant...??? Oh no... Kawen pun belum lagi sayang ooiii.... Jawapan laen....
Kawen..??? Tak de la... yang tu lambat lagi la..... ha3.... Ok2... Aien citer ea....

Tadi bangun2 je pagi mama ajak gi maen bowling, sebab esok mama ada competition.. Kunun2 macam nak berlatih la kan... Oleh kerana Aien nie femes dengan gelaran 'anak yang patuh pada kedua ibu bapa', Aien pun gi la teman mama (k fine... ni ayat bajet)...ha3...

Lepas balek bowling kitorang gi amek Lutfi balek tuition kat 'Smart Reader Kids' Kepala Batas... lepas 2 rasa macam malas nak balek lagi, gi la lepas kat KFC jp, cuci2 mata gitu...ha3....

Then sampai2 depan pintu pagar rumah, mama kate, "Eh, ade surat la"... Tiba2 Aien jadi excited... turun2 kereta Aien terus gi kat peti surat, tak sempat nak bukak lagi peti surat tu Aien da nampak surat yang atas sekali, surat yang atas sekali adalah surah untuk anak parent Aien yang paling 'vogue-gedevas' iaitu Aien la kan (k, sekali lagi ayat bajet)...ha3... Surat ape..?? Nak tau ke...??? jeng3.... Ce tengok kat nie... =D


Nampak tak daripada sape surat tu..?? This letter from PEJABAT MARA NEGERI KEDAH yu...ha3... Akhirnya, berakhir juga sebuah penantian...ha3.... Da dekat 2 minggu kowt Aien tunggu surat nie... My parent macam exited giler nak suruh Aien bukak serat tu... Tapi rasa berdebar2 jugak la kan mase nak bukak tu, sebab tak tau ape isi nye... Tapi bukak jugak la..... Dan ternyata, inilah isi nye....(bawah)

Nampak tak..??? Nampak tak..??? Alhamdulillah, akhir nya..^_^

Setelah beberapa tempat mintak, akhir nya dapat jugak... Dan ini bukan lah pilihan pertama Aien... And mama ada cakap, "Mungkin Allah dah atur kan yang terbaek untuk kakak", Thanx mama, Ayah & sume adik-beradik Aien... And Thanx jugak for kawan2 yang selalu bagi sokongan untuk tidak menangis (Miela, Qamar & Paan)... =)

Kita merancang, Allah juga merancang.. Dan sebaik2 perancangan adalah perancangan Allah...

  *Kadang-kala, pilihan pertama bukan lah yang terbaek untuk kita...=D

Wednesday, June 20, 2012

Sweet Chat...^^,

In The Name of Allah

After a few weeks, aku rasa this blog dah penuh sarang labah2, kan3....ha3.... Tajuk entry kali ni 'Sweet Chat'

Wah3, tajuk entry die 'Sweet Chat' yu.... bajet so suwit lettew kan... Suwit kerr...ha3... Ok2... 'Sweet Chat' tu menatang hape..?? sama dengan 'Sweet Talker' ke..?? Or sama dengan YM, Skype, etc...?? 

Tak2, tak same bengan benda2 tu sume... he3... Maybe bagi orang2 KL da familiar da dengan nama 'Sweet Chat' tu, tapi bagi orang2 yang tinggal kat luar KL mungkin jarang nak dengar kowt, sebab Aien yang selalu gi KL pun baru 1st time dengar...ha3...

Ok, back to the topic, 'Sweet Chat' tu sebuah cafe sebenar nye.. Makanan die not bad ar... Daripada 'Secret Resipe' ke 'Kenny' ke ape2 ke, Aien syor kan korang gi 'Sweet Chat' la... Sebab rase nye die punya price memang berpatutan & lagi murah kot (kot jela kan) =D
'Sweet Chat' yang Aien pergi nie terletak kat Mid Vally , kat 2nd floor kalau tak silap la...

Kitorang order 2 set 'Spaghetti', 1 set 'Durian Pancake', 1 set 'Mushroom Soup' & 1 'Durian Cendol'....

Pic macam tak clear, sebab die berlampu...^^,

Just a water....^_^

Ok, yang 'Durian Pancake' tu bukan dalam set, set nie desert die 'Bubur Pulut Hitam'

Yang kitorang makan RM 57.10 je... Lagi RM 9.14 tu diorang punya 'Service Charge + Tax'
Nie kalau pergi dengan ayah nie mau nye kene bebel sebab ade 'Service Charge'..ha3..

Pic 'Spaghetti' nie je yang Aien boleh upload, sebab pic 'Spaghetti' lagi satu dah ter'delete',
And sangat mendukacita kan, sume pic kat dalam camera ter'delete' sebelum ia sempat di'transfer' kan ke laptop...
Nasib baek la insan yang ter'delete' tu comel, kalau tak, mau terbalik Mid Vally tu...ha3...
Nama je bawak laptop ke hulur ke hilir, tapi nak on nye memang payah...ha3...

*Actually nak upload sume pic kat melaka, tapi hajat tak kesampaian sebab sume da musnah...sob3...T_T
  

Monday, June 4, 2012

Wedding Day....

In The Name of Allah

Letihnya masih terasa... 3 hari berturut-turut tau, mana tak letih... Hari jumaat petang (1 jun) akad nikah, sabtu (2 jun) reception belah pengantin perempuan, Ahad (3 jun) reception belah lelaki pulak, letih tak payah cakap la kan, mase hari Akad Nikah tu sampai kat masjid lebih kurang pukul 4:30 petang, Habis Akad Nikah dekat pukul 7 malam, sebab memang ramai yang nikah petang tu, 5 pasangan pengantin yang Akad Nikah time 2, memang lame la kan nak tunggu... So kitorang pun gi ber'posing' kat luar masjid...he3....

Budak nie memang overshadow...
Pic die lagi banyak daripada pic pengantin

Wedding sape nie..??? Aien kawen ke..??? He3... My Cousin's Wedding... Memang comel la kan pasangan nie, Cousin Aien lecture, & his wife cikgu.... Malas nak cerita panjang2, biar lah gambar yang menceritakannya...^^,

Hari Akad Nikah 1 Jun (tak banyak pic yang clear, banyak yang blur):

Orang tengah Akad nikah, Kitorang posing maut kat luar..


Mase sarung cincin... 
Sarung cincin kat rumah pengantik perempuan..

Adik-beradik pengantin lelaki...

Reception sebelah perempuan, 2 Jun: (Pink colour, so sweet)

Cewah3... Pink u...ha3..

Pengantin dengan abang pengantin serupa je..

Sepadan kan... comel je...

Jadi pengantin nie makan tak kenyang oo...
macam mana nak kenyang, kita makan orang dok usya...ha3...

Reception sebelah lelaki, Aien Family belah lelaki, 3 Jun (purple putih memang sangat cun) :

Mintak tolong adik pengantik amek gambar..he3..

Mamaku kata. " abang ayen nampak berseri-seri"
besa la... Seri pengantin..^^,

Pengantin with family kak Ayu a.k.a pengantin perempuan...

Pengantin with both parent...
My uncle yang pakai purple (abang kepada my ayah)..

Nie lagi sorang yang aku geram, mata bulat, lesung pipit dalam...
ish la... awat la comel sangat...

Adik Aien Cakap : Mak (mak long) dah ade 3 orang menantu, Pak ngah dah ade 3 orang menantu jugak, Mak lang pun dah ade sorang menantu, Ayah bila nak ade menantu ea...??
Aien : ...*diam je..( dalam hati kate, tu ayat nak mengata kat aku la tu)... grrrrr

* Jodoh itu pasti, sama ada lambat atau cepat sahaja....^^,

Thursday, May 31, 2012

Sedang Bercinta....

In The Name of Allah

Sedang bercinta... Dilamun cinta..... Angau.... Mabuk cinta.... erk... Memang payah la kan kalau ade yag sedang bercinta kat dalam rumah nie... Asyik dengar lagu jiwang je.... he3... Memang la dah sangat parah kan kalau 1 rumah pakai layan jiwang... Nak kate tengan bercinta, x de pun... ups... Terbocor rahsia suda.... =D

Mungkin 1 rumah sudah dijangkiti 'virus' kawen kowt... Sebab ramai sangat sahabat2 dan saudara-mara yang kawen kan, lepas tu mula nak dok ngarut pasal wedding segala bagai, nak masuk 'nona' la, 'mahligai cinta' la, macam2... saje je dok buat sengal kan, memang cuti nie dok rumah dengan kanak2 nie ---> (Che Nisak & Che Ecah ), memang hari2 akan gelak guling2 sampai sakit perut ar kn... nanti kalau semua da masuk study balek, mesti rumah nie sunyi giler...

Mama pun mesti sunyi je kitorang tak de...he3... Ok2... Back to story.... Mesti korang tertanya2 kan sape yang sendang bercinta... Aien malas nak cakap sape yang tengah bercinta, biar lah gambar dibawah yang menceritakan tentang kisah mereka...




Mereka ini lah yang sedang bercinta... Benda alah nie bukan Aien punya pun, nie Ecah & Nisak punye, Aien rembat jap, guna benda alah nie memang agak best ar... Music die perghh..... Tapi Aien tak berapa suka nak guna, he3...=D
Kalau nak beli, RM65/each, nie yang kecik punye, sekarang nie senang nak cari, gi mana2 pun da ade jual...ha3... (^_^)v

Monday, May 28, 2012

Berbicara Dengan Waktu...

In The Name of Allah

“Tak ada masa laaa.”
“Kenapa rasa sekejap sangat?”
“Pergh, cepatnya masa berjalan…”
Rungutan yang biasa menjengah ke cuping telinga saya, dan biasa juga terluncur keluar dari bibir saya sendiri. Ya, masa itu berjalan dengan pantas. Maka ramailah manusia yang menjalani kehidupan dengan sia-sia, kerana dia tidak mengambil berat mengenai masa. Allah S.W.T berfirman dalam Al-Quran yang bermaksud:
“Demi masa, sesungguhnya manusia itu di dalam kerugian….”
(Al-‘Asr: 1-2)
Allah S.W.T sendiri bersumpah dengan masa, kemudian mengaitkannya dengan kerugian manusia. Nyata di sini, rata-rata manusia rugi kerana tidak mengisi kehidupan mereka dengan baik.
Saya sendiri suatu masa dahulu bukanlah penyusun waktu yang baik. Saya berpendapat ketika itu, jadual hanya sekadar mengongkong dan tidak akan memberi kebebasan untuk kita bergerak. Saya yang ada pada hari ini, kalau melihat saya ketika itu, mungkin akan tertawa kecil. Ya, saya saya ketika itu hanya melihat jadual berdasarkan jadual di sekolah dan jadual ketat yang bapa saya susun untuk saya. Sebab itu saya benci kepada jadual.



Keadaaan itu berlarutan hinggalah pada suatu hari, ketika saya sudah membesar dan belajar di sekolah menengah, saya mendengar satu penyampaian daripada seorang guru saya. Dia ada menyatakan mengenai Fiqh Awlawiyyat, yakni fikah keutamaan. Dari situ saya mendapat satu kebolehan, iaitu…. berbicara dengan waktu. Ini bukanlah sesuatu yang ajaib. Anda juga mampu berbicara dengan waktu. Bagaimana?
Apa yang saya dapat daripada penyampaiannya ketika itu ialah hidup manusia ini perlu disusun dengan baik. Yang utama perlu diutamakan, yang penting perlu didahulukan dan yang tidak ‘urgent’ boleh dilewatkan. Penyusunan itu adalah untuk mengelakkan kita daripada membazirkan masa atas perkara-perkara yang tidak penting, sehingga meninggalkan perkara-perkara yang penting.

Kemudian saya cuba menyusun kehidupan saya. Akhirnya saya terkejut.
“Banyaknya masa yang aku ada…” itulah yang terluncur keluar dari mulut saya apabila pertama kali menyusun kehidupan saya. Sehingga kini pun, saya masih boleh punya banyak kerja, tetapi tidak mengganggu hidup pun. Semuanya kerana berbicara dengan waktu.

Hidup ini ada 24 jam. Jika anda perhatikan, manusia biasanya akan tidur selama 6 jam sehari. Maka sehari masih ada baki 18 jam. 18 jam… terlalu banyak. Anda boleh isi dengan pelbagai perkara, lebih0lebih lagi ketika hujung minggu atau musim cuti.

Apabila kita menyusun kehidupan kita, menyusun aktiviti kita, merangka kehidupan kita dengan baik, kita akan lihat sebenarnya dalam kehidupan ini kita mempunyai ruang yang luas untuk diisi. Kita juga mempunyai masa yang banyak untuk digunakan. Jika kita ingin menyusun kehidupan kita, maka model atau contoh terbaik dalam menyusun masa ialah Rasulullah S.A.W.

Anda lihat RasulullahS.A.W, Baginda seorang pendakwah, Baginda juga seorang bapa, hakim, kepala Negara, suami, seorang sahabat, kepala perang dan hamba kepada Allah. Namun dalam kesibukannya, Baginda sempat lagi berlumba lari dengan isterinya Aisyah. Baginda sempat lagi bergaul dan makan bersama orang miskin. Sempat lagi baginda menjahit baju dan terompahnya yang koyak. Baginda sempat pula duduk lapang dengan isterinya, bercanda dengan sahabat-sahabat dan member penyampaian. Baginda masih punya masa untuk menjadi imam setiap waktu solat dan masih ada lagi masa untuk menyebarkan islam kepada orang kafir.

Nah….
Itu belum dikira lagi ibadahnya.
Bagaimana? Bukankah masa hidup Rasulullah
sehari 24 jam juga?Baginda mampu melakukan pelbagai hal, pelbagai perkara dan semua perkara itu bermakna. Rasulullah SAW merupakan contoh terbaik dalam pengagihan masa. Kerja-kerjanya tiada yang tertangguh, semuanya terlaksana. Pada masa yang sama, segala hak Baginda penuhi. Hak kepada masyarakat, hak kepada keluarga, hak kepada dirinya dan hak kepada Allah SWT.
Apakah tips Rasulullah SAW? Sabda Baginda yang bermaksud:

“Daripada kebaikan islam ialah seseorang itu meninggalkan apa-apa yang tidak berguna padanya (tidak bermakna).”

Nah…
Adakah anda tidak teringin berbicara dengan waktu? Mungkin waktu boleh melapangkan dirinya sedikit untuk anda jika anda berbicara dengan baik kepadanya.

-Hilal Asyraf-

Sunday, May 27, 2012

Donat...

In The Name of Allah

'Donat'?? Awat la tajuk entry nie 'donat'?? Nie nak bagi resipi 'donat' ke ape..?? Ok2, Aien bukan la nak cerita pasal kuih yang bernama 'donat', Aien nak citer pasal laen...he3... Cerita nye macam nie..... Semalam Aien, mama, Ecah & lutfi gi rumah nenda terchenta, mase dalam bot 2 mama cakap sesuatu yang membuatkan Aien tersenyum macam kerang yang comel... perbualan nye macam nie:

Mama: Hensem budak lelaki 2, tapi sayang, die pakai seluar pendek, tak tutup aurat, kalau tutup aurat lagi hensem.. (sembil pandang boys tersebut)
Aien: Ha'ah (sambil senyum pandang mama)
Mama: tu donat kan..??
Aien: Ha..?? Mama ingat lagi ke pasal die..?? Mama cam lagi die walaupun die da besar..
Mama: Mesti la mama kenal...

Ha3... Macam comel je kan perbualan Aien & mama... Nak tau tak inche 'Donat' tu sape..?? jeng3.... Mr. 'Donat' tersebut adalah jejaka zaman kanak2 ku... Mase tu baru umur 9 taun kalau tak silap, Aien pun tak tau macam mana die boleh suka kat Aien mase tu, sebab Aien memang jarang balik kampung, kitorang akan balik sana kalau ada cuti panjang je, and mase tragedi suka menyuka nie terjadi tengah cuti sekolah dan Aien & adik2 spend mase cuti sekolah kitorang kat kampung je sebab parent Aien busy, so tinggal la kitorang adik-beradik kat kampung.... Kalau ingat2 balik, memang sangat comel.. Mula2 die tulis surat kat kotak mancis (musim nak raya memang kotak mancis bersepah), mase tu la mula2 kitorang kenal, tapi masa mula2 nak kenal tu la yang die boleh dapat nama 'Donat' tu... Sebab ape nama 'Donat'? Macam nie cerita die.. Si inche 'Donat' tu tulis surat kat kotak mancis yang die suka kat Aien, lepas tu angah baca... Dan die kata gini:

Angah: Elleh.. Muka macam donat, ada hati nak suka kat kakak aku...

Ha3... Baek kan adindaku terchenta... Lepas tu balik2 kitorang cetita kat nenda terchenta.. So sejak tu la family kitorang gelarkan die 'Donat' sampai sekarang... (jahatnye)

Sejak tu kalau Aien balik kampug kitorang mesti maen same2... Kebetulan nenda terchenta memang rapat dengan mak si inche 'donat' nie, selalu la masak same2 time dulu2... kalau Aien nak gi makan mesti die nak ikut, dengan alasan mak die pun ade kat situ, ape yang Aien makan, die nak jugak, Aien tak nak daging, die pun tak nak daging, die nampak tok Aien buat air limau untuk Aien, die pun bisik kat mak die nak jugak...he3... Macam sweet kan kitorang..ha3...

Tapi bila da masuk darjah 6 Aien da jarang maen dengan budak2 lelaki, termasuk inche 'donat' tersebut, and start lepas tu kitorang da tak bertegur sapa da.... Die pun da banyak berubah... dulu macam baek je... tapi sekarang... hurm... Entah la, tak tau nak cakap macam mane,  tapi tu la kan setiap orang pasti berubah, cuma sama ada die berubah ke arah kebaikan ataupun keburukan, tu terletak kat tangan die.....^^,

Lelaki memang dilahirkan hensem, tapi kalau die patuh pada ajaran agama lagi hensem, begitu juga perempuan....^^,

Saturday, May 26, 2012

Tudung Avira...

In The Name of Allah

Last night Aien dengan Ecah dok usya2 belog2(blog) orang lain sebab cik mek 2 nak cari idea nak buat header, usya punya usya tibe2 terbuka 1 belog yang jual tudung, so tunggu bapak gi, cuci mata la kejap kan, nak tengok2 tudung ape yang best2 kan (macam la aku nak pakai sangat tudung2 trend sekarang)... Tiba2 kitorang ternampak satu perkataan nie, jeng3... 'Tudung Avira'.... Mula2 baca memang la rase macam nak gelak guling2... comel je nama die.. Tapi bile fikir2 balik 'Tudung Avira' tu Ape ke jenis bende la 2.... Benda 'Tudung Avira' makanan ke??? Bende tu hidup ke..??? Macam beruang ke??? Atau macam musang???  Ke memang ia sejenis tudung??? Kalau benda 'Tudung Avira' tu tudung, macam mana rupa die??? Tudung yang ade anti-virus ke..??? Ataupun tudung yang ada payung macam logo avira 2..?? erk... tiba2 otak jadi beku tengah2 malam buta....


Aien pun dengan muka penuh excited nak tau ape binatang 'Tudung Avira' tu telah mengarahkan Ecah anak pak cik Zainal untuk mengelik(meng'klik') perkataan yang bertulis 'Tudung Avira'.... Taraa...... Betul la 'Tudung Avira' tu sejenis musang jadian tudung yang ala-ala comel macam name nye... Nak tengok ke rupa musang jadian 'Tudung Avira' tu macam mana..??? DIANA ONLINE STORE <----(kelik), kepada sape2 yang memang minat dengan tudung2, shawl, & pashmina trend sekarang boleh la gi mengusya ke belog tersebut... Bagi sape2 yang banyak giler Tudung Bawal yang tak di pakai di sebabkan jarang nak mati, korang pun boleh usya 'Inner Neck' untuk cover leher kalau tudung jarang.... erk.. Ok fine... Aien tau Aien da macam promoter tak bertauliah, saje2 je tolong promote bisnes(business) orang.... Nie kalau mama Aien baca entry nie, tobat kene kejar 1 dunia, & mama mesti kate macam nie, "Bertuah punya budak, di'promote' nye bisnes orang lain, tapi bisnes mak sendiri tak nak promote"...bha3..... Sorry mama.... Entry promote mama punya bisnes laen hari ea...(^_^)v

*Kita tolong orang, Allah tolong kita.... 

Friday, May 25, 2012

Besarnya Tanggungjawab...

In The Name of Allah

ok.. First of all, look at the title... ok2, sudah2 la tu tengok tajuk entry, meh sini tengok isi entry pulak..he3... ok sebenar nye dalam entry kali nie Aien nak share pasal besar nya tanggungjawab berkeluarga...he3.. Don't get me wrong ea, i'am still single, x kawen lagi pun, tapi da gi kursus kawen....(^_^)v

Ok2... Kita start crite ea, mase zaman2 sebelum gi kursus kawen, kira2 setahun yang lepas, Aien selalu rasa best nye kalau dapat kawen mase study, mungkin sebab pengaruh kawan2 yang dah kawen kowt, mase 2 rase kalau ade orang masuk meminang memeng terus nak kawen la, ade jugak cakap kt kakak2 1 rumah, "akak, tolong carikan untuk Aien sorang(sbb kakak2 2 major islamic studies)"...he3... giler gatal kan mase 2... besa la budak baru nak besar.... Lepas 2 Aien tergerak hati nak gi kursus kawen kat kolej, bila dah gi kursus kawen yang 2 hari tu baru la Aien faham yang sebenar2 nye bukan mudah untuk menghidupkan 'Baitul Muslim' dalam rumah tangga... Betapa berat nya tanggungjawab untuk jadi seorang isteri, banyak benda yang kene prepare, bukan pakai redah je, ke arah mane kita nak bawak keluarga kita, bukan 'boboi' je yang kene fikir pasal nie, 'gegel' pun kene fikir jugak tau, sebab, isteri sayap kiri suami, die yang kene tolong suami dalam membentuk keluarga yang 'sakinah' dan 'mawaddah'... ok2... Cara cakap da macam counselor rumah tangga la pulak kan...



Nie Aien nak share pasal expenses yang korang memang kene titip berat kan, nie Aien just share yang dalam family Aien je la kan, sebab Aien tak tau la family orang lain macam mana kan....he3....
Last night Aien tolong ayah Aien kira segala bagai bil yang ayah Aien nak kene bayar for this month, kira punye kira, total RM 1k++, Aien pun cakap kat ayah Aien, "wow, banyak nye, bil ape yang mahal sangat 2?"... Lepas tu ayah Aien kate, "nie baru yang ayah kene bayar, tak campur yang mama kene bayar lagi."... ok, mungkin orang lain rase tak banyak la kan, but for me RM 1k++ tu sangat la banyak sebab 2 bil2 je, tak campur yang mama kene bayar, duit kereta, keperluan rumah, duit belanja anak2, and yuran sekolah anak2 ok... Aien pernah sembang dengan mama pasal nie, mama cakap kat Aien, kos sara hidup1 family yang bilangan ahlinya 8 orang (ayah+mama+anak2+tok) lebih daripada RM 10k/month, bayang kan lah, kalau kita tak study sungguh2 and dapat kerja yang mantap2, macam mane kita nak make sure anak2 kita nanti hidup dengan selesa kan.... Bile Aien fikir balik, lagi la buat Aien takut nak kawen dalam mase terdekat nie, takut tak dapat nak manage kewangan dengan sebaik nye...^^,

Aien cerita pasal nie bukan sebab nak menunjuk ke ape, tapi, kalau korang tak caye, cube korang tanye parent korang, how much korang punye expenses for 1 month, lepas 2 korang fikir2 la betul ke tak ape yang Aien dok ngarut nie... lepas 2 korang tanye sekali betul ke tak pasal tanggungjawab 2, mungkin parent korang akan cakap 98.973% betul...he3...

Friday, May 18, 2012

Teka Teki...^_^

Suatu hari, Imam Al-Ghazali berkumpul dengan murid-muridnya lalu beliau bertanya (Teka Teki )

Imam Ghazali = ” Apakah yang paling dekat dengan diri kita di dunia ini ?

Murid 1 = ” Orang tua “
Murid 2 = ” Guru “
Murid 3 = ” Teman “
Murid 4 = ” Kaum kerabat “

Imam Ghazali = ” Semua jawapan itu benar. Tetapi yang paling dekat dengan kita ialah MATI. Sebab itu janji Allah bahawa setiap yang bernyawa pasti akan mati ( Surah Ali-Imran :185).

Imam Ghazali = ” Apa yang paling jauh dari kita di dunia ini ?”

Murid 1 = ” Negeri Cina “
Murid 2 = ” Bulan “
Murid 3 = ” Matahari “
Murid 4 = ” Bintang-bintang “

Iman Ghazali = ” Semua jawaban itu benar. Tetapi yang paling benar adalah MASA LALU. Bagaimanapun kita, apapun keadaan kita, tetap kita tidak akan dapat kembali ke masa yang lalu. Oleh sebab itu kita harus menjaga hari ini, hari esok dan hari-hari yang akan datang dengan perbuatan yang sesuai dengan ajaran Agama”.

Iman Ghazali = ” Apa yang paling besar didunia ini ?”

Murid 1 = ” Gunung “
Murid 2 = ” Matahari “
Murid 3 = ” Bumi “

Imam Ghazali = ” Semua jawaban itu benar, tapi yang besar sekali adalah HAWA NAFSU (Surah Al A’raf: 179). Maka kita harus hati-hati dengan nafsu kita, jangan sampai nafsu kita membawa ke neraka.”

IMAM GHAZALI” Apa yang paling berat didunia? “

Murid 1 = ” Baja “
Murid 2 = ” Besi “
Murid 3 = ” Gajah “

Imam Ghazali = ” Semua itu benar, tapi yang paling berat adalah MEMEGANG AMANAH (Surah Al-Azab : 72 ). Tumbuh-tumbuhan, binatang, gunung, dan malaikat semua tidak mampu ketika Allah SWT meminta mereka menjadi khalifah pemimpin) di dunia ini. Tetapi manusia dengan sombongnya berebut-rebut menyanggupi permintaan Allah SWT sehingga banyak manusia masuk ke neraka kerana gagal memegang amanah.”

Imam Ghazali = ” Apa yang paling ringan di dunia ini ?”

Murid 1 = ” Kapas”
Murid 2 = ” Angin “
Murid 3 = ” Debu “
Murid 4 = ” Daun-daun”

Imam Ghazali = ” Semua jawaban kamu itu benar, tapi yang paling ringan sekali didunia ini adalah MENINGGALKAN SOLAT . Gara-gara pekerjaan kita atau urusan dunia, kita tinggalkan solat “

Imam Ghazali = ” Apa yang paling tajam sekali di dunia ini? “

Murid- Murid dengan serentak menjawab = ” Pedang “

Imam Ghazali = ” Itu benar, tapi yang paling tajam sekali didunia ini adalah LIDAH MANUSIA. Kerana melalui lidah, manusia dengan mudahnya menyakiti hati dan melukai perasaan saudaranya sendiri “

Renungan buat sahabat2 dan juga buat diri sendiri....=)

Hati Menangis....

In The Name of Allah

Q: Hati menangis..???
A: Yes...
Q: Again???
A: Yes.. Again and again...
Q: Why....
A: Tak tau nak cakap macam mana, kesedihan yang tak mampu diceritakan...
QUntil when...??? 
AForever and ever....
Q: Tak kan sampai macam tu..??
A: Yup, memang akan terus macam tu forever...


Macam nie lah situasinya kalau kita jauh dari Allah... Kadang2 kepala rasa serabut, jiwa rasa kacau, hati rasa sedih tapi bila ditanya kenapa, diri sendiri pun tak tau kenapa,... Kalau diri dekat dengan Allah, walau sesedih manapun kita, kita tetap boleh atasi nya, sebab kita akan sentiasa pegang, "buat ape kita nak sedih sebab manusia, sesungguhnya Allah sentiasa bersama kita"..... Wallahua'lam.....

Peringatan untuk diri sendiri yang hatinya sering  menangis....... 

*Q= Question
  A= Answer

Thursday, May 17, 2012

Ketidak Sepakatan...

In The Name of Allah.

Ce tengok tajuk entry nie.... eceyh...ha3... Orang kata sepakat membawa berkat kan... Nasyid kata 'Sepakat membawa berkat, asas hidup bermasyarat...bla..bla..bla...'... ok2.... Apa orang kata, apa nasyid kata biar kan mereka.. Sebab sekarang anda harus baca apa pulak Aien anak pakcik zainal nie nak kata...ha3..(gelak penjenayah)

Nie mula2 nak cerita pasal 'ketidak sepakatan' dalam persahabatan... ok2... as we know(ceyh2... bajet nak speaking) dalam persahabatan kena ada memberi & menerima atau orang kampung Aien cakap 'Give & Take', sebab kalau persahabatan tu kalau asyik 'give' takde 'take' atau sebaliknye berkemungkinan persahabat tu takkan tahan lame la kan... Persepakatan dalam persahabatan tu tetap kene ada... 
Sebab ade junior Aien tnye...

Junior: macam mane kak ain dengan kak Miela boleh kawan lame ea...

Aien: nape tanye macam 2..??
Junior: saya tak pernah nmpak kak ain dengak kak Miela gaduh, sentiasa sependapat...
Aien: ha3... ktorang hari2 gaduh, x trill la kalau baek je semedang(slalu)..

tips nye yang Aien akan merepek kt bawah nie, yang nie jugak la yang Aien dok bagi syarahan kepada junior yang bertanya 2: 
Berlainan pendapat atau pandangan tu benda biasa kowt macam agak mustahil la kan sentiasa sependapat je, tp macam Aien kata, kene ade 'Give & Take', kadang2 kte kene cuba terima pendapan orang lain jgk, sebab tak semesti nye semua pendapat kita betul kan..he3... 
Tapi kalau tak nak jugak terima pendapan orang laen, diam je, and just dengar je ape yang die kata... Kurang pergaduhan kurang la nak bermasam muka, lepas tu kurang la jugak unfriend... Be a good listener untuk kawan anda, and bersahabatlah kerana Allah, insya-Allah berkekalan hingga ke syurga... Bersahabat bukan hanya dengannya, tapi dengan keluaganya juga... Bila Aien duduk dengan her family, Aien rasa i'am parts of them (erk, btul ke ape aku tulis nie, klu salah tegur ea...)...he...^_^

Ok, now kita cakap pasal 'Ketidak Sepakatan' dalam family pulak ea... Ketidak sepadatan Dalam family... actually Aien tak tau nak comment ape pasal ketidak Sepakatan dalam family nie, sbb Aien pun tak kawen lagi kan, tapi kan ketidak sepakatan antara husband & wife maybe bley bagi effect kat anak2, yela kan... kalau parent asyik gaduh je, tu akan membuat kan anak2 depress kan..??  he3... And di sebabkan Ketidak Sepakatan dalam family jugak bley buat jadi macam nie:





He3... Ia mnyebabkan kebanyakan magazine ade 2 kat rumah, he3... Dua2 orang nak beli, nie bukan gaduh kat Book Stor tau, nie sebab diri ini tak tau orang yang Ipoh (My Sis) pun beli juga, so Aien pun Beli jugak...he3... Ade je magazine yang yang ade 1 je, bila die tau Aien da beli, so die tak kan beli la, tapi kadang2 kitorang paw mama je untuk beli...he3...^^,


*Kesepakatan harus ada sama ada dalam persahabatan, kekeluargaan, etc... o_o

Tuesday, May 15, 2012

Merawat Kelukaan...

In The Name of Allah...


Diri ini sedang cuba merawat 'luka' yang sekian lama dihati..
Luka yang entah bila akan sembuh... 
Akan sembuhkah 'luka' ini andai hari demi hari yang dilalui hanya menambahkan 'perit'
dan menjadikan 'luka' semakin 'parah'...
Semakin hari semakin 'perit' dirasakan....
Keperitan yang mampu menitiskan air mata...
Andai hari demi hari luka berdarah semula...
Entah dimana penghujung kelukaan ini....
Dengan cara apakah luka ini akan sembuh dan berhenti berdarah...??
Adakah sehingga aku melangkah pergi dari dunia ini luka ini tidak akan 'sembuh'..??
Perlukah aku mengorbankan diriku untuk melihat senyuman dibibir insan2 tersayang..????

Aku harus kuat dan tersenyum demi insan2 yang tersayang...
Walaupun hatiku bagai di'robek', di'tikam, di'cungkil'.....
Andai aku lemah... 
Mereka akan lebih lemah...
Biar hatiku hancur...
Asalkan 'mereka' mampu tersenyum semula.....
Aku akan sedaya upaya menunaikan segala 'impian' mereka selagi termampu...
Memberikan apa yang sepatutnye mereka perolehi pada usia mereka..
Walaupun diri ini perlu berkorban....
Aku sanggup....

Kerana.....
Mereka adalah segala-galanya buatku....

*Ya Allah.... 
Berilah kekuatan kepada hambamu ini....
sesungguhnya hambamu ini hampir tumbang dengan ujian yang kau berikan....


Friday, May 11, 2012

Pengiraan Kitaran Haid..

Assalamualaikum w.b.t

Dah lama rasa nya Aien tak update... erk.. tiba-tiba rasa segan pulak nak tulis, sebab entry kali nie agak peribadi sikit... malu sebenar nya nak tulis pasal nie, tapi oleh kerana masih ramai di kalangan muslimat yang masih kurang jelas dengan pengiraan tempoh haid, maka Allah telah memberi hidayah kepada Aien untuk tulis entry pasal nie....so shy...*blushing*
ok, now as a women or girl or gadis or wanita or perempuan, memang ade datang haid kan? ataupun orang biasa panggil datang bulan, biasa nya orang kampung Aien panggil period... untuk memudah kan pengiraan biasa nya orang perempuan nie kene ade kelender kecik yang mudah nak bawak ke mana2... so, kena tanda berapa hari period and berapa hari suci.... Darah Haid paling sekejap keluar ialah sehari semalam, kalau keluar tak sampai sehari semalam ataupun 24jam, tu bukan darah haid, tu Darah Istihadhah <--(sila klik untuk tau lebih mendalam tentang Darah Istihadhah)... Dan Darah Haid paling lama pula selama 15 hari 15 malam, kalau lebih daripada tempoh tu bukan lagi darah haid, tapi darah istihadhah...



Macammana pulak kalau baru suci beberapa hari da datang period balik??
Ramai jugak yang mengalami masalah macam nie kan... ok, mula2 tengok hari first period bile, 
contoh:
1st period : 1 mac-7 mac = 7 hari
suci         : 8 mac-10 mac = 3 hari = 10 hari
2nd period: 11 mac-18 mac = 8 hari = 18 hari, kalau di tambahkan semua jumlah da jadi 18 hari, nie dah melebihi tempoh haid yang sepatut nye, so darah yang keluar lepas dapirada hari yang ke 15 bukan lg darah haid... makne nye lepas hari yang ke 15 kena mandi wajib macam biasa dan kena solat macam biasa. Kalau darah tak berhenti sampai 3 bulan, asyik period 15 hari istihadhah 15 hari dan berterusan sampai berbulan-bulan, tu kena gi jumpa doktor, takut ada masa lah lain....

Just share ape yang Aien belajar mase zaman dulu2... Sebenarnya Aien tak berapa pandai nak explain dalam penulisan, jadi kalau ade yang tak berapa faham boleh jumpa atau call diract, insya-Allah boleh explain dengan lebih jelas....^_^

Monday, April 16, 2012

First Trial.....^_^

Assalamualaikum w.b.t

First Trial..??? Ape yang 'First Trial'nye..???? He3... Hari ni merupakan kali pertama Aien mencuba sesuatu yang baru, sesuatu yang baru tu semestinya la benda yang Aien tak berapa suka nak buat sebelum nie, benda yang Aien tak berapa nak suka tu ialah buat bisnes (business) yang tak berapa nk formal, maksud tak berapa nak formal nie macam perniagaan yang tak de kedai, tak de orang yang jage dan sebagainya. Sebelum nie Aien pernah bisnes secara formal sekali je, tu pun jual air je masa 'Karnival Keusahawanan Siswa' yang dianjurkan oleh student Muamalat, wlaupun untung tak banyak, tapi rase enjoy sangat bila Air yang kita jual orang beli dan minum....^_^ 

Mama selalu galakkan anak-anak nye buat bisnes wlaupun bisnes kecik macam jual 'jajan' ataupun orang kampung Aien panggil 'junkfood', dalam adik-beradik Aien yang minat nak bisnes pun sorang je, beliau adalah My Sis who we call Angah, cik adik nie memang sangat suka bisnes, and My Mom sangat support kalau die nak bisnes.

So, today Aien and Miela try nak bisnes secara tak formal, untuk permulaan kitorang buat Spaghetti, tak banyak pun kitorang buat, dalam 10 bungkus je. Dan Alhambulillah 9 bungkus habis, tinggal sebungkus je lagi, walaupun tak banyak untung, tapi rase puas bila tengok orang makan ape yang kita masak. Mungkin sebab kitorang bisnes nie saje suka2 dan nak tambah sikit duit poket je kot....

Spaghetti TradiNara (tradisional + cabonara)

Apa2 pun just want to say, I wanna be like My Mom, Independent and Successful woman, wife, and Mother. Mama u are My idol after Rasulullah s.a.w. Thanx Mama... ^_^


Saturday, April 14, 2012

Wanita!! Syukur Allah Masih Melindungimu



Duhai Muslimah,
Andai hidup tidak dihadiri 'Ajnabi',
Tidak bermaksud diri tidak diingini...

Usah khuatir kerana cinta Allah itu pasti,
Allah memelihara Hati & Jiwamu 
daripada didatangi pengakit (riak)...

Wanita yang sentiasa menjadi dambaan 'Ajnabi'
adalah wanita yang longgar jagaannya oleh Allah,
Ataupun Allah sedang menguji Hatinya...

Dekatkan diri kepada Allah.
Pasti cinta kau temui...

Usah berharap cinta insani yang kau sendiri tak pasti,
Diamkan 'Ajnabi' yang kau sukai...
Berdoa pada Illahi,
Insya-Allah kau pasti dicari....

Jagalah Allah,
Pasti Allah menjagamu...


Thursday, March 29, 2012

Aurat Di Mana Lebih Penting..??

Assalamualaiku w.b.t

"Aurat kat mane lagi penting, kat tempat public ke mase solat?"..... Actually tadi dah nak terlelap dah, tapi tiba2 ade 1 soalan muncul kat dalam otak, toleh tepi nampak laptop yg msih on atas meja, tiba2 rase macam nak share die punye jawapan dengan orang lain. Soalan ni senior Aien pernah tanye kat Aien & 2 orang lagi sahabat Aien taun lepas, mase 2 kitorang tengah sembang2 sambil bincang beberapa masalah yang perlu di selesaikan. Tibe2 kakak2 yang terdiri daripada MPM datang menyapa:

Senior : Assalamualaikum...
Kami  : Waalaikumussalam....
Senior : Boleh akak duduk..??? 
Kami  : Eh, duduk la, x pe... (sambil tersenyum)
Senior : Terima kasih... kakak2 nie ganggu adik2 ke..???
Kami  : Eh.. x de la, x ganggu pun, lagipun kitorang x de wat pape pn..

Senior : (sambil tersenyum).. erm.. akak nak tanye sikit boleh..
Kami  : Ade ape kak..???
Senior : Adik2 nie pernah dengar x skuad amru..??
Kami  : Rase macam pernah dengar, tapi x tau ape die...(jawab jujur)
Senior : Bla...bla...bla...bla... (terangkan pasal skuad amru)
Kami  : Oooo... (baru tau)
Senior : Jap akak nak tanye sikit nie...
Kami  : Ok, ape die kak..???
Senior : Menutup aurat mase kat tempat awam dengan mase solat, mane lagi penting..
Kami  : Erm..... (muke blur)

Senior : Akak tanye je tau, x de tujuan pape pn, nk tau pendapat adik2....
Kami  : Mase Solat (Miela), Mase solat kot (Aien, jwpn yg x pernah confident), Mase kat tempat awam (sorg lg sahabat)..

Senior : Nape cakap mase solat..???
Aien   : Sebab nak solat kn kene tutup aurat dengan sempurna.. (jawab mcm budak tadika)
Senior : Nape cakap mase kat tempat awam..??
Sahabat : Ermmmm......
Senior  : Ok2... xpe.... tapi nak tau x jawapan nye yang mane satu..??
Kami   : Nak...
Senior : Tutup aurat di tempat awam lebih penting daripada mase solat...
Kami  : nape kak...??
Senior : Sebab, kalau kita mase kite solat ade aurat yang terbuka, solat kite je yang batal, dan kita boleh solat semula... Tapi kalau mase kita keluar ke tempat awam dengan aurat yang terbuka, bukan saje solat kita yang batal, malah ia boleh menyebabkan amalah kita yang lain pun terbatal juga...
Kami  : Oooo....

Sebenar nye yang panjang berjela Aien karang nie just nak bagi tau kepentingan aurat, sebab kita selalu dengar ayat macam nie, "walaupun aku x pakai tudung, tapi aku x pernah tinggal solat tau"... Yela, kalau ternampak aurat mase Solat, 2 hanya hubungan kita dengan Allah je, kalau solat tak sah kita boleh solat semula... Tapi kalau bukak aurat kat tempat awam, ramai orang nampak, amalan2 yang lain pn boleh terbatal juga, macam mana kita nak buat...??? Aien pun bukan seorang yang sempurna dan Alim untuk menegur atau menghakimi orang lain, Aien just nk share ape yang Aien tau...



"..... Allah tidak akan mengubah keadaan sesuatu kaum
sebelum mereka mengubah keadaan mereka sendiri..."
(13:11)


*Semoga kita sama2 dapat mengubah diri kepada yang lebih baik.