Friday, May 25, 2012

Besarnya Tanggungjawab...

In The Name of Allah

ok.. First of all, look at the title... ok2, sudah2 la tu tengok tajuk entry, meh sini tengok isi entry pulak..he3... ok sebenar nye dalam entry kali nie Aien nak share pasal besar nya tanggungjawab berkeluarga...he3.. Don't get me wrong ea, i'am still single, x kawen lagi pun, tapi da gi kursus kawen....(^_^)v

Ok2... Kita start crite ea, mase zaman2 sebelum gi kursus kawen, kira2 setahun yang lepas, Aien selalu rasa best nye kalau dapat kawen mase study, mungkin sebab pengaruh kawan2 yang dah kawen kowt, mase 2 rase kalau ade orang masuk meminang memeng terus nak kawen la, ade jugak cakap kt kakak2 1 rumah, "akak, tolong carikan untuk Aien sorang(sbb kakak2 2 major islamic studies)"...he3... giler gatal kan mase 2... besa la budak baru nak besar.... Lepas 2 Aien tergerak hati nak gi kursus kawen kat kolej, bila dah gi kursus kawen yang 2 hari tu baru la Aien faham yang sebenar2 nye bukan mudah untuk menghidupkan 'Baitul Muslim' dalam rumah tangga... Betapa berat nya tanggungjawab untuk jadi seorang isteri, banyak benda yang kene prepare, bukan pakai redah je, ke arah mane kita nak bawak keluarga kita, bukan 'boboi' je yang kene fikir pasal nie, 'gegel' pun kene fikir jugak tau, sebab, isteri sayap kiri suami, die yang kene tolong suami dalam membentuk keluarga yang 'sakinah' dan 'mawaddah'... ok2... Cara cakap da macam counselor rumah tangga la pulak kan...



Nie Aien nak share pasal expenses yang korang memang kene titip berat kan, nie Aien just share yang dalam family Aien je la kan, sebab Aien tak tau la family orang lain macam mana kan....he3....
Last night Aien tolong ayah Aien kira segala bagai bil yang ayah Aien nak kene bayar for this month, kira punye kira, total RM 1k++, Aien pun cakap kat ayah Aien, "wow, banyak nye, bil ape yang mahal sangat 2?"... Lepas tu ayah Aien kate, "nie baru yang ayah kene bayar, tak campur yang mama kene bayar lagi."... ok, mungkin orang lain rase tak banyak la kan, but for me RM 1k++ tu sangat la banyak sebab 2 bil2 je, tak campur yang mama kene bayar, duit kereta, keperluan rumah, duit belanja anak2, and yuran sekolah anak2 ok... Aien pernah sembang dengan mama pasal nie, mama cakap kat Aien, kos sara hidup1 family yang bilangan ahlinya 8 orang (ayah+mama+anak2+tok) lebih daripada RM 10k/month, bayang kan lah, kalau kita tak study sungguh2 and dapat kerja yang mantap2, macam mane kita nak make sure anak2 kita nanti hidup dengan selesa kan.... Bile Aien fikir balik, lagi la buat Aien takut nak kawen dalam mase terdekat nie, takut tak dapat nak manage kewangan dengan sebaik nye...^^,

Aien cerita pasal nie bukan sebab nak menunjuk ke ape, tapi, kalau korang tak caye, cube korang tanye parent korang, how much korang punye expenses for 1 month, lepas 2 korang fikir2 la betul ke tak ape yang Aien dok ngarut nie... lepas 2 korang tanye sekali betul ke tak pasal tanggungjawab 2, mungkin parent korang akan cakap 98.973% betul...he3...

No comments: