Thursday, June 28, 2012

Blogger OSEM...

In The Name of Allah



Assalamualaikum and hi pretty readers (ayat bajet ade sangat orang nak baca)... Entry hari nie mungkin pendek je, sebab Aien tulis entry nie time lepas asar sementara nak tunggu magrib, sebab tak tau nak buat ape, so tulis la ape yang terlintas di akal fikiran kan...he3...

This about 'Blogger Osem', beberapa hari lepas adik Aien ade tanya Aien pasal 'Blogger Osem' nie, ayat dia lebih kurang macam nie...

"Kakak, kalau nak jadi blogger yang macam Inche Gabbana & Abang Lihin tu mesti kena banyak membaca kan?" ~Nisak~

"Ha'a kan, diorang banyak membaca & buat research sikit2 kot, kadang2 kalau baca diorang punya entry kat bawah sekali tu ade sumber2 yang diorang rujuk" ~Aien~

Hurmm... Ok, Sekarang nie persoalannya, macam mana nak jadi seorang blogger yang osem macam mereka2 nie ea (bukan la dua blogger tu je ea  ^^,)..???  =.="

* Abang Lihin: Femes kot blogger nie, pandai cari jumpe la dua2 blog die... =)
* Inche Gabbana: Blogger nie pon femes jugak, die nie tuan empunya blog APG (cari sendiri =P), Inche Gabbana nie jugak salah seorang penulis untuk majalah 'JOM!', untuk 'JOM!' isu 03 nie APG punya slot punya tajuk 'Tunggu Daku Di Lubang Kubur'...=)

Monday, June 25, 2012

Hijau Putih....

In The Name of Allah



Hai3.... Nie mesti ada yang nak cakap, "What??? Hijau putih..??? What the..."... Weyh ape 'what the'2... Aku hentak dengan kayu hoki baru tau...  Nak tau apa kisah 'Hijau Putih' tak..??? Ok, Aien citer ea...
Al-Kisah bermula apabila tadi balik daripada rumah my aunty, parent Aien singgah rumah kawan diorang untuk ambil barang...

Berhenti betul2 depan pagar rumah kawan my parent, lepas tu tengok lampu pagar rumah kawan my parent tu, cun ooo... Lampu die warna hijau ala2 'Japanese style' gitu (padahal lampu kat pagar rumah aku pun colour hijau jugak)..ha3.... Tapi lampu kat rumah orang lain cantik dia lain macam sikit...he3...

Nie dialog antara kitorang adik beradik:

"Lawa seyh colour die, nanti aku kawen aku nak buat 'Japanese Style' jugak ar, tapi mama cakap, majlis aku nanti nak buat kat masjid je, macam tak proper la pulak nak pakai 'Kimono' kat Masjid"... -Kakak-

"Gatal ea, Cakap kat mama"...-Ecah-

"Nanti rumah Lutfi, Lutfi nak cat colour 'Hijau dangan Putih' la"...-Lutfi-

....(Erk... nie apesal tiba2 masuk pasal rumah nie) *blur*...-Kakak-

"Amboi, kecik2 da pandai cakap pasal politik kan, pandai ea"...-Kakak-

"Mana ada.... Muallimah (cikgu perempuan) Lutfi cakap"...-Lutfi-

"Ok2, kakak tau, Muallimah Lutfi cakap colour Hijau Putih tu warna syurga kan(ayt nak cover balik)?"...-Kakak-

"Haa"...-Lutfi-

He3... Macam suwit kan kisah 'perchentaan' kitorang adik beradik...=)

*Tak baek buruk sangka tau... And hijau colour yang menenang kan... =D

Saturday, June 23, 2012

Berakhirnya Sebuah Penantian...

In The name of Allah

Hai oulzz... Hari nie baru la boleh nak senyum sampai ke telinga, sebab hari nie Aien dapat satu berita gumbira yang da lama di nanti2.... Ce teka... Ce teka... o_~

Apa..??? Pregnant...??? Oh no... Kawen pun belum lagi sayang ooiii.... Jawapan laen....
Kawen..??? Tak de la... yang tu lambat lagi la..... ha3.... Ok2... Aien citer ea....

Tadi bangun2 je pagi mama ajak gi maen bowling, sebab esok mama ada competition.. Kunun2 macam nak berlatih la kan... Oleh kerana Aien nie femes dengan gelaran 'anak yang patuh pada kedua ibu bapa', Aien pun gi la teman mama (k fine... ni ayat bajet)...ha3...

Lepas balek bowling kitorang gi amek Lutfi balek tuition kat 'Smart Reader Kids' Kepala Batas... lepas 2 rasa macam malas nak balek lagi, gi la lepas kat KFC jp, cuci2 mata gitu...ha3....

Then sampai2 depan pintu pagar rumah, mama kate, "Eh, ade surat la"... Tiba2 Aien jadi excited... turun2 kereta Aien terus gi kat peti surat, tak sempat nak bukak lagi peti surat tu Aien da nampak surat yang atas sekali, surat yang atas sekali adalah surah untuk anak parent Aien yang paling 'vogue-gedevas' iaitu Aien la kan (k, sekali lagi ayat bajet)...ha3... Surat ape..?? Nak tau ke...??? jeng3.... Ce tengok kat nie... =D


Nampak tak daripada sape surat tu..?? This letter from PEJABAT MARA NEGERI KEDAH yu...ha3... Akhirnya, berakhir juga sebuah penantian...ha3.... Da dekat 2 minggu kowt Aien tunggu surat nie... My parent macam exited giler nak suruh Aien bukak serat tu... Tapi rasa berdebar2 jugak la kan mase nak bukak tu, sebab tak tau ape isi nye... Tapi bukak jugak la..... Dan ternyata, inilah isi nye....(bawah)

Nampak tak..??? Nampak tak..??? Alhamdulillah, akhir nya..^_^

Setelah beberapa tempat mintak, akhir nya dapat jugak... Dan ini bukan lah pilihan pertama Aien... And mama ada cakap, "Mungkin Allah dah atur kan yang terbaek untuk kakak", Thanx mama, Ayah & sume adik-beradik Aien... And Thanx jugak for kawan2 yang selalu bagi sokongan untuk tidak menangis (Miela, Qamar & Paan)... =)

Kita merancang, Allah juga merancang.. Dan sebaik2 perancangan adalah perancangan Allah...

  *Kadang-kala, pilihan pertama bukan lah yang terbaek untuk kita...=D

Wednesday, June 20, 2012

Sweet Chat...^^,

In The Name of Allah

After a few weeks, aku rasa this blog dah penuh sarang labah2, kan3....ha3.... Tajuk entry kali ni 'Sweet Chat'

Wah3, tajuk entry die 'Sweet Chat' yu.... bajet so suwit lettew kan... Suwit kerr...ha3... Ok2... 'Sweet Chat' tu menatang hape..?? sama dengan 'Sweet Talker' ke..?? Or sama dengan YM, Skype, etc...?? 

Tak2, tak same bengan benda2 tu sume... he3... Maybe bagi orang2 KL da familiar da dengan nama 'Sweet Chat' tu, tapi bagi orang2 yang tinggal kat luar KL mungkin jarang nak dengar kowt, sebab Aien yang selalu gi KL pun baru 1st time dengar...ha3...

Ok, back to the topic, 'Sweet Chat' tu sebuah cafe sebenar nye.. Makanan die not bad ar... Daripada 'Secret Resipe' ke 'Kenny' ke ape2 ke, Aien syor kan korang gi 'Sweet Chat' la... Sebab rase nye die punya price memang berpatutan & lagi murah kot (kot jela kan) =D
'Sweet Chat' yang Aien pergi nie terletak kat Mid Vally , kat 2nd floor kalau tak silap la...

Kitorang order 2 set 'Spaghetti', 1 set 'Durian Pancake', 1 set 'Mushroom Soup' & 1 'Durian Cendol'....

Pic macam tak clear, sebab die berlampu...^^,

Just a water....^_^

Ok, yang 'Durian Pancake' tu bukan dalam set, set nie desert die 'Bubur Pulut Hitam'

Yang kitorang makan RM 57.10 je... Lagi RM 9.14 tu diorang punya 'Service Charge + Tax'
Nie kalau pergi dengan ayah nie mau nye kene bebel sebab ade 'Service Charge'..ha3..

Pic 'Spaghetti' nie je yang Aien boleh upload, sebab pic 'Spaghetti' lagi satu dah ter'delete',
And sangat mendukacita kan, sume pic kat dalam camera ter'delete' sebelum ia sempat di'transfer' kan ke laptop...
Nasib baek la insan yang ter'delete' tu comel, kalau tak, mau terbalik Mid Vally tu...ha3...
Nama je bawak laptop ke hulur ke hilir, tapi nak on nye memang payah...ha3...

*Actually nak upload sume pic kat melaka, tapi hajat tak kesampaian sebab sume da musnah...sob3...T_T
  

Monday, June 4, 2012

Wedding Day....

In The Name of Allah

Letihnya masih terasa... 3 hari berturut-turut tau, mana tak letih... Hari jumaat petang (1 jun) akad nikah, sabtu (2 jun) reception belah pengantin perempuan, Ahad (3 jun) reception belah lelaki pulak, letih tak payah cakap la kan, mase hari Akad Nikah tu sampai kat masjid lebih kurang pukul 4:30 petang, Habis Akad Nikah dekat pukul 7 malam, sebab memang ramai yang nikah petang tu, 5 pasangan pengantin yang Akad Nikah time 2, memang lame la kan nak tunggu... So kitorang pun gi ber'posing' kat luar masjid...he3....

Budak nie memang overshadow...
Pic die lagi banyak daripada pic pengantin

Wedding sape nie..??? Aien kawen ke..??? He3... My Cousin's Wedding... Memang comel la kan pasangan nie, Cousin Aien lecture, & his wife cikgu.... Malas nak cerita panjang2, biar lah gambar yang menceritakannya...^^,

Hari Akad Nikah 1 Jun (tak banyak pic yang clear, banyak yang blur):

Orang tengah Akad nikah, Kitorang posing maut kat luar..


Mase sarung cincin... 
Sarung cincin kat rumah pengantik perempuan..

Adik-beradik pengantin lelaki...

Reception sebelah perempuan, 2 Jun: (Pink colour, so sweet)

Cewah3... Pink u...ha3..

Pengantin dengan abang pengantin serupa je..

Sepadan kan... comel je...

Jadi pengantin nie makan tak kenyang oo...
macam mana nak kenyang, kita makan orang dok usya...ha3...

Reception sebelah lelaki, Aien Family belah lelaki, 3 Jun (purple putih memang sangat cun) :

Mintak tolong adik pengantik amek gambar..he3..

Mamaku kata. " abang ayen nampak berseri-seri"
besa la... Seri pengantin..^^,

Pengantin with family kak Ayu a.k.a pengantin perempuan...

Pengantin with both parent...
My uncle yang pakai purple (abang kepada my ayah)..

Nie lagi sorang yang aku geram, mata bulat, lesung pipit dalam...
ish la... awat la comel sangat...

Adik Aien Cakap : Mak (mak long) dah ade 3 orang menantu, Pak ngah dah ade 3 orang menantu jugak, Mak lang pun dah ade sorang menantu, Ayah bila nak ade menantu ea...??
Aien : ...*diam je..( dalam hati kate, tu ayat nak mengata kat aku la tu)... grrrrr

* Jodoh itu pasti, sama ada lambat atau cepat sahaja....^^,