Wednesday, November 21, 2012

Semakin Sibuk....

In The Name of Allah

Assalamualaikum & salam sejahtera readers... Semoga anda, anda, & anda semua dirahmati Allah hendaknya... Cewwah... Berbahasa buku la pulak kan... Huh.... Setelah sekian lama hari tu tak blogging kan, nie baru rasa rajin sikit lepas post entry 'Nasihat Luqman Kepada Anaknya'. Harap2 sifat rajin hapdet (up date) blog nie akan berterusan hendaknya...

Macam tajuk entry tu, mungkin untuk beberapa ketika ini akan busy sikit mungkin sampai 10/12/2012 nie kot, dalam masa lebih dua minggu tu semua nya mungkin akan jadi terhad, masa ber'Facebook'ing, Twitting, Blogging, 'text'ing, etc... Berkemungkinan jugak tak dapat online... OMG... OMG... OMG... Tak dapat online???? Sanggupkah aku..??? Insya-Allah sanggup, boleh je kan hidup tanpa online... Dan dalam masa lebih dua minggu nie jugak kena belajar tidur awal dan bangun awal, supaya boleh jadi contoh kepada adik2 semua....

Ape yang si Aien nie dok mengarut nie!!!!!!! *tension baca Aien mengarut*.... Ok, fine.... Sebenarnya hari tu Aien ada bagi nama untuk jadi fasilitator untuk 'Islah Smart Camp' yang di anjurkan oleh 'Pusat Pendidikan Al-Islah (PPAI)' a.k.a sekolah lama 'beta'... Cewwah... ayat 'beta' tu paling mahal tu... He3... ^^,

Ini camp nya... ^^,

Insya-Allah esok bersamaan 22/11/2012 pada hari khamis lepas asar akan ada perjumpaan untuk fasilitator & penggerak camp.

Tiba2 rasa macam tak layak je nak jadi fesi untuk program macam tu... Sesungguhnya anak2 kecil seawal usia 8 tahun yang di hantar ke camp tu, sangatlah suci hati diorang, rasa tak layak nak didik diorang sebab hati ini telah dinodai dengan perkara2 yang tak elok, yang 'lagho' (lalai)... 

Barang2 pun langsung tak kemas lagi... Rasa macam sangat tak bersedia, dan sangat tak layak, kerana hati ini tak cukup bersih untuk mendidik orang lain... Sangat menyedihkan... Kan3.... Y____Y

Moga Allah bagi kekuatan dan kesabaran kepada ku untuk mendidik mereka... Moga Allah perlihara hati ini sepanjang berada di sana & sampai bila2... Moga Allah tuntun hati ini & langkah ini ke jalan redhanya.... Amiinnn.... ^^,

Ini sahaja yang mampu Aien coretkan disaat ini, Tiba2 rasa sebak teringatkan 'second cousin' yang dah kembali ke rahmatullah 5 tahun yang lepas akibat leukemia.... Mohon readers sekalian sedekahkan Al-Fatihah untuk beliau... Maaf jika ada kekurangan pada entry ini... =)

P/S: Dari Allah kita datang, dan kepadaNYA jua kita kembali... 

Tuesday, November 20, 2012

Nasihat Luqman Kepada Anaknya... ^^,

In The Name Of Allah

Assalamualaikum & salam sejahtera dear readers (bajet macam ade orang nak baca)... Hari nie Alhamdulillah Allah dah gerakkan hati Aien untuk tulis tentang 'Nasihat Luqman Kepada Anaknya'... Sebenarnya dah lama Aien nak share kan cerita nie, since Aien baca buku 'Cerita Teladan Di Dalam Al-Quran' yang Aien beli untuk Lutfi (adik bungsu), tapi tak berkesempatan... Memandang kan lagi beberapa hari Aien akan sedikit sibuk, makanya Aien pun akan share hari nie hokeyy... =)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Source: Inche google

Pada zaman dahulu kala, ada seorang yang bijak yang bernama Luqman. Dia mungkin cucu kepada saudara perempuan Nabi Ayub a.s atau cucu kepada ibu saudara Nabi Ayub a.s. Allah memberinya limpah kurnia dan meminta dia bersyukur kepada Yang Maha Berkuasa dan berfirman:
"Sesiapa yang bersyukur kepada Allah akan dicucuri rahmat, tetapi jika seseorang itu menidakkan pertolongan Allah, maka Allah tidak menghendaki sesuatu daripadanya"

Pada suatu hari, Luqman memanggil anaknya lalu memberikan beberapa nasihat yang berguna. Dia berkata:
"Oh anakku, tiada lain yang patut disembah melainkan Allah; kerana memuja berhala adalah satu dosa yang keji"

Luqman berkata:
"Anakku, Allah akan mendedahkan semua perkara, sama ada ia sebesar biji sawi, sama ada ia tersorok di dalam batu atau di langit dan bumi. Allah Maha Pengampun dan Maha Mengetahui"

Luqman meneruskan:
"Anakku, berdoalah selalu" 

Luqman juga menasihati anaknya supaya bercakap untuk menegakkan keadilan dan mencegah kejahatan.
"Hendaklah bersabar dengan apa sahaja yang berlaku kepada kamu. Itu adalah tanggungjawab semua manusia."

Seterusnya Luqman menasihati anaknya:
"Jangan menghina sesama manusia"

Luqman juga memberitahu anaknya:
"Jangan bersikap sombong dan bangga diri di bumi Allah ini. Tuhan tidak menyukai orang yang angkuh dan bercakap besar. Kamu hendaklah bersikap sederhana."

Nasihat terakhir yang diberikan kepada anaknya adalah supaya bersopan santun:
"Sentiasa merendahkan suaramu. Suara yang paling kasar ialah ringkikan suara keldai"

Nasihat-nasihat berhuna yang diberikan Luqman kepada anaknya itu adalah untuk menjadi pedoman dan ikutan kita semua, supaya kitaboleh menjadi insan yang baik.


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Sekian sudah kisah 'Nasihat Luqman Kepada Anaknya'... Semoga pembaca2 dapat ape yang cuba Aien sampaikan menerusi cerita 'Nasihat Luqman Kepada Anaknya' ini...... Wallahu'alam..... ^_^

P/S: Untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang mesej dan maksud ayat2 Allah, baca dan hayati Surah Luqman [31: 12-19], yang menceritakan tentang 'Nasihat Luqman Kepada Anaknya'....

Sumber: Buku 'Cerita Teladan Di Dalam Al-Quran', Kitab suci Al-Quran....